Cuprins:
Dacă ești un gamer de meserie, și tot gaming faci și în timpul liber, ai nevoie de un PC cu viață lungă. Un PC de gaming performant nu este neapărat și unul scump, și nici în forma pe care tu o știi. Îl poți lua din magazinele de profil “întreg” sau îl poți face tu, cu puțină muncă și câteva piese despre care vom vorbi în rândurile următoare. Oricare ar fi motivele tale pentru care vrei să-ți construiești propriul PC de gaming, acest articol îți va oferi câteva sugestii legate de componente.
1. Piese necesare construirii unui PC – buget și așteptări
Să cauți în magazine componentele potrivite pentru un PC poate dura mai mult decât să alegi un sistem deja construit, dar unde mai este satisfacția? În plus, sunt mari șansele ca la final, raportul calitate-preț să fie unul cu mult superior sistemelor deja asamblate.
Dacă este vorba de gaming, trebuie să stabilești încă de la început ce jocuri va trebui “să ducă” PC-ul. Le vrei pe toate sau doar câteva, și acelea fără prea multe nevoi? Stabilește un buget în funcție de asta, și niște așteptări cât se poate de reale, pe măsura bugetului. Dezamăgirea vine, de cele mai multe ori, atunci când te aștepți ca un PC de gaming creat cu un buget redus să ducă toată jocurile nou apărute, la viteză și pe setări maxime. Odată ce știi ce vrei de la el și câți bani ești dispus să investești în componente, poți “să pleci” în căutarea lor.
2. Cum construiești un PC de gaming – de ce componente ai nevoie pentru un PC de gaming și cum le alegi pe cele mai potrivite?
Să construiești un PC este ca și când ai face un puzzle. Ai nevoie de piese pe care să le pui împreună, una câte una, iar ele sunt carcasa, procesorul, placa de bază, memoria RAM, placa video, hard disk-ul și SSD-ul, sursa. Nu uităm nici de monitor.
Cum le alegi? Păi, începe cu procesorul, pentru că pe umerii lui stă toată fizica jocului. Procesorul trebuie să fie unul puternic, dar silențios, și compatibil cu placa de bază, și ea performantă și cu funcții avansate, care să depășească orice provocare în gaming.
Pentru că susține întregul sistem, carcasa trebuie să aibă suficient loc pentru placa video și de bază, să fie bine aerisită și, în același timp, suficient de mică încât să nu ocupe prea mult spațiu. Spațiul într-o cameră de gaming poate fi ocupat cu lucruri mai interesate. Unele carcase vin cu ventilatoare incluse, aspect deloc de neglijat, pentru că te scapă de încă o achiziție.
Dacă nu ratezi niciun joc video modern, ai nevoie și de memorie RAM care să le ducă, de preferat 16GB.
Pentru imagini HD, full HD, 3D, ultra details și orice altceva îți mai dorești, îți trebuie și o placă video performantă, pretabilă gamingului și în acord cu procesorul deja ales, pentru un maxim de performanță. Una mai puțin bună dintre cele două o poate trage în jos și pe cealaltă.
Gamerii știu și cât de important este ca un PC să fie alimentat de o sursă puternică și stabilă, care nu risipește energie. Orientează-te spre 500W minim, chiar dacă PC-ul tău nu are nevoie de atât. Îți va fi de ajutor dacă vei vrea să schimbi componente, pe parcurs. Toate astea, la un loc, vor duce experiența jocului la un alt nivel.
Nu trebuie să ai ce au toți, poți să ai ceva doar al tău, un PC performant, care să suporte jocuri din cele mai moderne și să le redea în sute cadre pe secundă. Construiește-ți așteptări reale și un buget pe măsură și apucă-te de puzzle. Ai grijă la ce componente PC alegi și la specificațiile lor, mai ales la acelea care trebuie să se potrivească perfect între ele. Dacă îți îndrepți atenția spre produse second-hand, asigură-te că sunt perfect funcționale, testate și verificate înainte să fie puse spre vânzare. Noi facem asta și te putem ajuta și pe tine să-ți construiești propriul PC de gaming, unul ca nou!