Avantajele unui SSD fata de un hard-disk:
Viteza de acces a fisierelor si a aplicatiilor este mult mai mare, fiind punctul forte al SSD-urilor. Fisierele si aplicatiile se vor deschide aproape instantaneu. SSD-urile pot avea viteze de acces de pana la 100 de ori mai mari decat cele ale HDD-urilor normale. Vitezele de transfer sunt de cel putin 10-15 ori mai mari decat a HDD-urilor actuale ce se gasesc in laptopuri si chiar desktopuri. HDD-urile pot accesa o singura informatie intr-un anumit moment, in timp ce SSD-urile pot accesa toate celulele de memorie in acelasi timp.
Rezistenta crescuta la socuri. Neavand cap de citire/scriere si discul propriu-zis al unui HDD normal, SSD-ul este mult mai rezistent la socuri.
Consumul redus de energie. SSD-urile consuma de aproximativ 3 ori mai putina energie fata de HDD-urile traditionale, mai precis 2W in loc de 6W. Acest consum de curent se traduce intr-o autonomie mai buna a bateriei, crescand cu circa 5-20 minute.
Greutate redusa. Fara partile mecanice mobile, SSD-urile reusesc sa functioneze fara zgomot si sa cantareasca doar 75-80 de grame, pe cand HDD-urile pot ajunge si la 700 de grame. Un HDD de laptop poate avea aproximativ 180-200 de grame, ceea ce inseamna ca vei avea un laptop mai usor sau un netbook aproape la fel de usor ca o tableta.
Temperatura de funcționare pentru SSD-uri este intre 0-70 de grade Celsius spre deosebire de 0-60 grade in cazul HDD-urilor. Acest lucru nu este foarte important daca esti utilizator obisnuit, dar se poate dovedi util in anumite aplicatii ingineresti. Datorita concumului foarte mic de energie si lipsa partilor mecanice care prin frecare genereaza caldura SSD-urile se incalzesc cu mult mai putin decat HDD-urile normale, ajutand astfel laptopurile in care sunt montate sa se incalzeasca mai putin.
Zgomot si vibratii insesizabile. Pentru ca nu mai au acel mecanism de citire si scriere care se afla mereu in miscare, SSD-urile nu creaza zgomot si nu transmit vibratii carcaseri PC-ului sau laptopului.
Dezavantajele SSD-urilor:
Costul ridicat. Cand alegi un SSD, fie te mulțumesti cu un spatiu mai mic de stocare la un pret accesibil, fie platesti destul de mult pentru capacitati de stocare mai mari.
Datele de pe SSD sunt mai greu de recuperat decat in cazul HDD-urilor. In functie de ce se defecteaza, datele sunt mai dificil de recuperat. Totusi, daca iti pastrezi datele esentiale în cloud, nu ar trebui sa iti faci prea multe probleme.
Solutiile de stocare SSD + HDD sunt recomandate.
Datorita avantajelor si dezavantajelor celor doua clase de solutii de stocare o rezolvare a celor care vor atat performanta cat si capacitate de stocare, solutia ideala este folosirea unui SSD impreuna cu un HDD. Poti alege un SSD de 120 GB sau mai mare pentru care va fi folosit pentru sistemul de operare si aplicatiile zilnice si un HDD sau mai multe pentru stocarea datelor.
Inteligența artificială (IA) a revoluționat numeroase domenii, iar unul dintre cele mai fascinante progrese recente…
Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…
Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…
Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…
Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…
NASA a creat o vizualizare imersivă folosind supercomputerul Discover, care permite utilizatorilor să experimenteze un…