Nu e asa de simplu precum pare, ca sa aflam ce procesor avem in calculator este simplu, insa inlocuirea acestuia cu unul mai bun este ceva mai dificila si aveti nevoie de cateva cunostinete in domeniul it.
Ca sa aflam ce procesor avem in computer si la ce frecventa lucreaza acesta, trebuie doar sa apasam butonul Start / click dreapta pe My Computer / Proprietati / General. Aceasta regula este valabila pentru orice tip de Windows si este la indemana oricui.
Daca ati hotarat sa schimbati procesorul cu un altul mai performant, trebuie sa aflati mai mult decat tipul procesorului actual. Atat procesoarele cat si placile de baza au evoluat dealungul anilor si difera ca format, tehnologie de productie, capacitate, tipuri de conexiune, rezistenta si multe alte caracteristici.
Dupa cum va spuneam, procesoarele au diferite caracteristici si cele mai importante, de care trebuie sa tinem cont in alegerea unui nou procesor sunt capacitatea (frecventa), numarul de nuclee (hyper threading, single core, dual core, core duo, core 2 duo, quad core, core 2 quad, e.t.c.), cache-ul si FSB-ul acestuia.
Toate aceste caracteristici ale procesorului, trebuiesc alese in functie de socket-ul placii de baza in care urmeaza a fi montat. Cele mai raspandite socket-uri la ora actuala sunt 478, 754, 775, 939, 940, 1156 si 1366.
*NOTA!*
Toate cele mentionate anterior sunt socketuri pentru procesoare de computer, pentru laptopuri, servere si diverse exista alte socket-uri cu caracteristici diferite. Daca interntionati sa schimbati procesorul unui server sau laptop, va sfatuim sa apelati la un service specializat deoarece procesul este mai costisitor si necesita experienta.
Ca sa aflam ce socket avem pe placa de baza putem sa scoatem radiatorul procesorului si sa vedem inscriptia de pe socket. Dar acest lucru nu este de ajuns pentru a achizitiona un nou procesor, chiar daca procesorul se potriveste in socket, placa de baza poate sa nu il recunoasca.
Majoritatea placilor de baza suporta o gama restransa de procesoare cu aceelasi socket si suporta doar anumite frecvente, cache si fsb-uri.
Drept urmare, trebuie sa aflam modelul placii de baza ca sa stim ce serii si modele de procesoare se potrivesc cu placa de baza.
Modelul placii de baza, il gasiti inscriptionat pe placa de baza. Acesta este format dintr-un sir de cifre/ numere si litere.
Dupa ce ati aflat modelul placii de baza, cautati pe pagina producatorului specificatiile acesteia si veti vedea ce procesor puteti achizitiona.
Pentru schimbarea procesorului trebuie sa examinati cu atentie tipul de prindere al radiatorului pentru a nu defecta sistemul, dupa ce indepartam radiatorul avem nevoie de :
– o solutie pe baza de alcool, cat mai puternica
– o carpa care sa nu lase scame sau fire
– pasta termoconductoare (se gaseste la magazinele de profil).
Se procedeaza astfel:
– indepartati vechiul procesor
– curatati socketul de praf cu o pensula (daca este nevoie).
– asezati noul procesor – mare atentie, intra in socket intr-o singura pozitie.
– curatati radiatorul de pasta termoconductoare veche cu alcool si carpa (nu folositi obiecte care zgarie sau bureti abrazivi).
– aplicati pe procesor cateva punctulete de pasta termoconductoare (nu este nevoie de foarte multa)
– asezati radiatorul la loc si asigurati-va ca este prins corespunzator pentru o racire optima.
*Atentie!*
VLC media player, dezvoltat de organizația non-profit VideoLAN, este unul dintre cele mai populare programe…
Inteligența artificială (IA) a revoluționat numeroase domenii, iar unul dintre cele mai fascinante progrese recente…
Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…
Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…
Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…
Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…