Cuprins:
Dacă vrei să achiziționezi un computer tip desktop sau un laptop și nu ești decis ce sistem de operare este cel mai potrivit pentru nevoile tale, acest articol se dorește a fi un ghid care să-ți dezvăluie principalele beneficii, avantaje și dezavantaje ale celor mai utilizate programe de acest fel.
Alegerea unui sistem de operare se va opri, în general, pentru utilizatorul începător sau mediu la unul dintre cele mai cunoscute softuri de acest tip existente pe piață. Desigur, fiecare dintre aceste programe au avantajele și dezavantajele proprii pe care le vei cunoaște în rândurile următoare.
Sistem de operare | Microsoft Windows 10 | Apple Mac OS | Ubuntu Linux |
Caracteristici | Destinație: Stații de lucru fixe, calculatoare desktop, laptopuri Deținător: Microsoft Folosire predilectă: business, aplicații, gaming, internet | Destinație: Stații de lucru fixe, calculatoare desktop, laptopuri Deținător: Apple Folosire predilectă: business, aplicații exclusive ale producătorului, internet, creație de conținut media | Destinație: Stații de lucru fixe, calculatoare desktop, laptopuri, servere Deținător: Open Source Folosire predilectă: aplicatii gratuite, programare, internet, mediul business |
PRO | – Un soft solid rezultat al multor ani de evoluție – Suport touchscreen – Se poate sincroniza cu alte sisteme de operare – Suport extensiv pentru jocuri | – Integrare perfectă cu iOS care motorizează telefoanele mobile Apple – Protecție superioară împotriva virușilor și a hackerilor – Aplicații proprii performante – Interfață de lucru prietenoasă și intuitivă | – Interfață prietenoasă cu utilizatorii – Consum redus de resurse – Suport generos al unei comunități numeroase de dezvoltatori software – Ușor de configurat după nevoile fiecărui utilizator – Excelent mediu de lucru pentru programare – Securitate sporită |
CONTRA | – Setări diferite pentru fiecare aplicație în parte | – Pret foarte ridicat al device-urilor Apple pe care funcționează în mod exclusiv – Nu suportă aplicații mai vechi pe 32 biti | – Lipsa unor aplicații cu care sunt obișnuiți utilizatorii de Windows – Nu foarte ușor de rezolvat probleme de soft dacă acestea apar |
Sistemele de operare de la Microsoft sunt prezente pe un număr impresionant de calculatoare din întreaga lume. Se estimează că peste 1 miliard de astfel de terminale sunt motorizate de un sistem Windows, acesta fiind cea mai populară alegere pentru majoritatea utilizatorilor.
Faptul că este atât de răspândit nu este o întâmplare. Windows este compatibil cu majoritatea componentelor hardware și cu o mulțime de programe și aplicații. Este un sistem de operare greu de egalat în ceea ce privește ușurința de utilizare, interfața intuitivă precum și numărul de programe și de unelte auxiliare integrate. Sistemul de manipulare al ferestrelor – de la care vine și denumirea programului în sine este unul din punctele forte ale acestui sistem.
Chiar dacă Windows-ul era cunoscut în trecutul nu foarte îndepărtat pentru capacitatea slabă de a face față la viruși informatici, noile versiuni, începând de la Windows 10, beneficiază de o protecție integrată antivirus destul de capabilă pentru ca utilizatorii obișnuiți să nu mai fie nevoiți să caute un software independent pentru această problemă.
În ceea ce privește instalarea pe laptopuri, Windows este mai bine optimizat în ceea ce privește consumul de energie oferind un timp ceva mai lung de operare între două alimentări.
Totuși, spre deosebire de celelalte sisteme, MacOS sau Linux, Windows este ceva mai lent la rularea codurilor, la tranziția între diverse sarcini și la compilarea codului.
Un avantaj deloc neglijabil al sistemului principal de operare al Apple, Mac OS este capacitatea acestuia de a se integra perfect cu sistemul de operare care stă în spatele telefoanelor de tip Iphone. Interfața programului este fluidă și consistentă, oferind unele capabilități care nu sunt oferite de alte sisteme de operare.
Deosebirea esențială față de Windows este că aplicațiile sistemului Mac OS au un meniu propriu afișat și nu o fereastră proprie. Desigur, aplicațiile proprii sistemului sunt cel puțin la fel de eficiente ca și cele ale Windows-ului, aici o mențiune specială trebuind să fie acordată browserului Safari care este eficient și mai mai bine sincronizat cu device-urile mobile deși are un concurent serios în noul browser dezvoltat de Windows, Edge, dar care este bazat totuși pe un soft Chromium.
Din păcate, partea de gaming este una care nu este deosebit de atractivă pentru fanii acestei activități. Deși există variante de a juca jocuri pe un sistem Mac OS, acestea nu vor mulțumi nici pe departe un gamer veteran. Windows rămâne din acest punct de vedere alegerea ideală pentru această categorie de utilizatori.
Prețul device-urilor motorizate de Mac OS rămâne de multe ori unul prohibitiv, iar limitarea posibilităților de upgrade hardware este o altă piedică pentru utilizatorii care vor să dețină controlul absolut asupra sistemelor proprii de calcul.
Lumea open source și a gratuității se deschide odată cu alegerea unui sistem de operare bazat pe Linux.
Linux este un program diferit față de Windows sau de Mac OS, deosebirea constând mai ales în faptul că nu este vorba de un soft care să fie proprietatea unei companii. Linux este open source ceea ce înseamnă că este creat și întreținut pe bază de voluntariat, oricine fiind abilitat să aducă îmbunătățiri, să folosească codul sursă pentru a crea noi distribuții.
Ubuntu Linux este versiunea cea mai prietenoasă cu utilizatorii și, de aceea, este și cea mai răspândită dintre toate distribuțiile având la dispoziție și o serie de aplicații integrate deosebit de utile. Securitatea este un atu demn de luat în considerare în cazul acestui sistem de operare la fel cum este și cazul stabilității, softul având incluse soluții antivirus și oferind update-uri gratuite regulate.
Una din cauzele pentru care o parte dintre utilizatori ar putea avea reticențe în folosirea acestui program este legată de faptul că exploatarea la maxim a resurselor pe care le poate oferi solicită o serie de cunoștințe IT ceva mai avansate. Nu este de mirare astfel că softurile de operare bazate pe Linux sunt prima alegere pentru programatori. De asemenea, deși a făcut progrese considerabile în această direcție, este posibil ca suportul pentru diverse modele de periferice să nu fie la fel de bogat ca în cazul sistemelor Windows sau Mac OS.
Un sistem de operare este un program al cărui rol este să facă ansamblul de componente PC care alcătuiesc computerul sau laptopul tău să funcționeze. Sistemul de operare este un veritabil agent de legătură între diversele piese hardware interne sau externe și se ocupă cu încărcarea și rularea diverselor programe informatice.
Nu în ultimul rând, sistemul de operare are capacitatea de a se conecta la internet și mai ales de a administra traficul datelor pe mediile de stocare din gama hard disk-urilor sau SSD-urilor pentru a fi salvate sau accesate la nevoie.
Sistemele de operare sunt prevăzute cu o interfață prietenoasă cu utilizatorul astfel ca orice persoana care nu are neapărat cunoștințe de programare să poată opera un calculator. De asemenea, majoritatea sistemelor de operare moderne sunt prevăzute cu o serie de programe utilitare sau aplicații care pot executa o mulțime de sarcini fără a mai fi nevoie ca utilizatorul să caute și să instaleze softuri separate pentru astfel de scopuri.
Te-ai putea gândi la un program de operare ca fiind mintea unui sistem informatic, fie el computer fix, laptop sau telefon mobil. Acest soft monitorizează și controlează execuția tuturor celorlalte programe care sunt instalate pe un device dar și alocarea resurselor fizice către aceste aplicații și programe.
Alegerea unui sistem de operare potrivit pentru nevoile tale trebuie să ia în considerare o serie de factori sau criterii care te pot ajuta să-ți dai seama mai bine de ceea ce ai nevoie. Deținerea unui calculator sau a unui laptop nu este decât primul pas spre crearea unei stații de lucru sau multimedia eficiente și care să-ți satisfacă cerințele.
Unele programe de operare solicită existența unor componente de calculator cu o putere superioară sau de o generație nouă, în timp ce altele pot rula satisfăcător chiar și pe configurații mai modeste. Întotdeauna trebuie să te orientezi la alegerea unui sistem și în funcție de computerul pe care îl ai.
În funcție de aplicațiile pe care le vei folosi în mod curent și de scopul general pentru care ai deci să cumperi un computer sau un laptop te poți orienta și asupra sistemului de operare care îl va motoriza. Astfel, Microsoft Windows este programul cunoscut ca având cea mai mare compatibilitate cu majoritatea softurilor existente.
Sistemele de operare Apple au și ele la dispoziție o gamă proprie de aplicații la fel ca și sistemele bazate pe Linux, dar este posibil ca unele programe pe care intenționezi să le folosești să nu fie compatibile decât cu un sistem sau altul.
Nu există soft de operare care să nu poată fi atacat de programe din gama malware sau de hackeri rău intenționați. Din acest punct de vedere Windows este unul din programele care atrage cele mai multe atacuri – poate și pentru că este unul dintr ecele mai răspândite sisteme de operare. Nici sistemele de operare MacOS de la Apple sau cele bazate pe Linux nu sunt ferite în totalitate malware deși sunt cu mult mai sigure încă din faza lor de proiectare.
Cu siguranță poți achiziționa calculatoare ieftine sau laptopuri motorizate de Microsoft Windows la aceasta fiind una din soluțiile bune din punctul de vedere al raportului calitate/performanță – preț. Pentru a reduce și mai mult costurile ai putea achiziționa sistemul de calcul pe care să-ți instalezi singur o distribuție Linux – complet gratuită.
Lucrurile se schimbă atunci când decizi că-ți dorești un sistem de operare MacOS. Sistemele de calcul Apple, fie că este vorba de cele desktop, fie că este vorba de laptopuri au tendința de a fi mai scumpe, în general.
Mobilitatea este azi pretutindeni. Dacă vrei să beneficiezi de un sistem integrat în care să ai acces la datele și la mediul tău de lucru pe toate device-urile pe care le folosești (computer desktop, laptop, telefon mobil) ar trebui să alegi un sistem de operare care excelează la acest capitol. Din acest punct de vedere MacOS de la Apple oferă o bună integrare multi-device având în vedere că există un mare număr de terminale mobile operate de un sistem de operare compatibil, iOS.
Windows și Linux sunt mai puțin ”mobile” deși există variante auxiliare de soft care permit backup-uri și lucrul direct din cloud.
1. Câte sisteme de operare există în total?
Deși cele mai cunoscute și mai folosite sisteme de operare sunt și cele enumerate în acest articol, acestea sunt de fapt doar o mică parte din numărul total de astfel de programe informatice existente. Într-o estimare aproximativă, se pare că există peste 63 de sisteme de operare incluzând diverse variante și se pare că numărul acestora va crește odată cu dezvoltarea progresivă a tehnologiei.
2. Care este cel mai rapid sistem de operare pentru un laptop?
Sistemele de operare rapide sunt și cele care consumă o cantitate redusă de resurse ale unui computer, fiel el desktop sau laptop. Este cunoscut faptul în special în rândul specialiștilor și al utilizatorilor avansați că versiunile de sisteme de operare bazate pe Linux sunt cele care se pot fi luate în considerare pentru rapiditate mai ales pentru soluții de tip business.
3. Ce sistem de operare este cel mai bun pentru jocuri?
Desi sistemele de operare bazate pe Linux si cel dezvoltat de Apple au facut pasi importanti pentru a deveni cu mult mai prietenoase cu jocurile de calculator, Microsoft Windows ramane sistemul care oferă cea mai buna compatibilitate cu aproape toata gama de jocuri dezvoltate pentru PC.
4. Ce sistem de operare sa aleg pentru programare?
Nu există un sistem de operare care să fie creat special pentru programare. Toate sistemele de operare pot fi folosite în această activitate. Totul depinde de preferințele programatorilor, domeniul de programare ales, licențele software de care este nevoie, dar și de cerințele locului de muncă.
5. Care sunt cele mai sigure sisteme de operare?
Din nou, securitatea datelor este o problemă de luat în calcul la instalare aunui sistem de operare mai ales dacă este vorba de motorizare a unor sisteme din domeniul afacerilor. Și în acest caz sistemele de operare bazate pe Linux oferă protecție superioară celorlalte programe.
VLC media player, dezvoltat de organizația non-profit VideoLAN, este unul dintre cele mai populare programe…
Inteligența artificială (IA) a revoluționat numeroase domenii, iar unul dintre cele mai fascinante progrese recente…
Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…
Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…
Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…
Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…