Cuprins:
Productivitatea fiecăruia ține în mare parte de cât de curat și de bine organizat este spațiul de lucru. Regimul hibrid sau remote a făcut tot mai necesară crearea unui mediu propice pentru activitățile noastre profesionale, iar folosirea frecventă a device-urilor a devenit norma pentru multe companii și angajații lor. Acest lucru este valabil în mod deosebit pentru industria IT, dar nici celelalte domenii (financiar, comercial etc.) nu sunt străine de noțiunea de „telemuncă”. Laptopurile se numără printre cele mai utilizate tehnologii în prezent și, prin urmare, acestea pot găzdui o mulțime de microbi, bacterii și urme inestetice.
Asemenea biroului unde ne desfășurăm activitatea, dispozitivele care ne-au fost încredințate de către angajator sau pe care le-am achiziționat au nevoie de curățarea periodică. Praful, petele de cafea, firimiturile sau urmele uleioase sunt printre cele mai comune depuneri pe care le putem găsi pe tastatură, carcasă sau ecran. Câteva produse de curățat și mai puțin de o oră din timpul tău vor fi suficiente pentru a duce sarcina la bun sfârșit. Fiecare pas descris mai jos trebuie efectuat cu atenție, având în vedere sensibilitatea componentelor de hardware.
Dacă întotdeauna te-ai temut de posibilele daune pe care le poți provoca în timpul curățării, în acest articol ai la dispoziție cele mai sigure metode de igienizare. Laptopul tău va arăta ca nou cât ai clipi!
Fie că ai achiziționat de curând un laptop second hand sau vrei să-ți menții dispozitivul într-o condiție bună cât mai mult timp, igienizarea este esențială. Petele și depunerile de praf pot periclita funcționarea corespunzătoare a laptopului și pot contribui la supraîncălzire, de aceea este recomandat să repeți procesul de curățare lunar. Pentru început, asigură-te că dispozitivul este închis și deconectat de la orice sursă de alimentare. Îndepărtează bateria dacă este posibil și ține la îndemână următoarele produse: lavetă sau cârpă din microfibră, spray cu aer comprimat, spray de curățare pe bază de alcool izopropilic, apă călduță, bețișoare cu vată și mănuși de unică folosință (opțional).
Folosim tastatura în fiecare zi și, inevitabil, aceasta ajunge să depoziteze praf, păr, mâncare, celule de piele moartă și alte elemente străine nedorite. Scapă de ele cu ajutorul spray-ului cu aer comprimat, prevăzut cu un tub îngust care te va ajuta să direcționezi eficient aerul. Poți ține laptopul ușor înclinat astfel încât praful și mizeria să fie îndepărtate rapid și ușor. În continuare, șterge tastele folosind o lavetă din microfibră îmbibată în apă (preferabil nu de la robinet). Asigură-te că laveta este bine stoarsă pentru a nu provoca daune componentelor interne ale laptopului. Folosește bețișoarele cu vată îmbibate în alcool izopropilic pentru a curăța spațiile înguste și petele încăpățânate. Dacă nu reușești să elimini toate reziduurile (firimituri, praf etc.) din tastatură, poți încerca să îndepărtezi tastele dacă modelul de laptop îți permite acest lucru. În caz contrar, mai dă o șansă spray-ului cu aer comprimat, însă nu exagera dacă „invitatul nepoftit” nu vrea să plece. Laptopurile refurbished, second hand sau frecvent utilizate pot prezenta urme ce nu pot fi îndepărtate, așa că nu insista prea mult dacă produsele de curățare nu dau rezultate. Este normal ca orice device să capete popriile „cicatrici” la un moment dat, oricât ar fi de performante.
Fără îndoială, cea mai sigură metodă de curățare a ecranului sau a monitorului este folosirea unui kit de curățare special. Îl poți găsi online sau în aproape orice magazin de electronice, fiind concepute întocmai pentru ecranul laptopului tău. După caz, asigură-te că produsele de curățare sunt sigure pentru ecranele cu touchscreen. Evită spirtul sau soluțiile de curățare a geamurilor, în special cele pe bază de amoniac, deoarece acestea pot provoca daune în timp. Instrucțiunile de utilizare ale dispozitivului tău pot include o listă cu produsele care nu trebuie folosite pe dispozitiv, așa că asigură-te că ai parcurs-o cu atenție. Dacă nu există pete sau urme persistente pe ecran, folosește o lavetă curată din microfibră pentru a îndepărta praful. Nu pune prea multă presiune și evită mișcările circulare, optând în schimb pentru mișcări pe verticală sau pe orizontală.
Un sistem de răcire prăfuit poate deveni extrem de zgomotos și ineficient, de aceea este important să-l igienizezi pe cât posibil. Unele laptopuri permit îndepărtarea panoului inferior și accesul la ventilator, baterie și alte componente interne, altele nu, așa că vom trece în revistă ambele situații.
Curățarea atunci când partea inferioară nu poate fi înlăturată se face prin folosirea unui tub cu aer comprimat care să elimine depunerile de praf prin orificiile prevăzute de sistemul de răcire. Dacă ai acces la ventilator, îndepărtează praful cu ajutorul lavetei din microfibră, însă ai grijă să nu desprinzi nicio componentă internă, inclusiv ventilatorul, deoarece acesta este alcătuit din mai multe elemente greu de reasamblat. Suflă cu grijă aerul comprimat pentru a îndepărta restul de praf rămas.
Pe lângă curățarea componentelor de hardware, nici partea de software nu trebuie neglijată. Șterge cu regularitate programele sau fișierele de care nu ai nevoie pentru a nu încărca inutil memoria laptopului pentru performanțe optime.
PRODUSE RECOMANDATE
Inteligența artificială (IA) a revoluționat numeroase domenii, iar unul dintre cele mai fascinante progrese recente…
Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…
Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…
Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…
Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…
NASA a creat o vizualizare imersivă folosind supercomputerul Discover, care permite utilizatorilor să experimenteze un…