Categories: Diverse

Ecrane CRT, Plasma, LCD, LED – Diferente si functionalitate!

Timp de citit: 2 minutes

Intre aceste tipuri de ecrane sunt o multime de diferente de contrast, culoare, dpi, luminozitati, timp de raspuns si multe altele, insa in articolul de astazi o sa va explicam cum functioneaza fiecare.

Ecranele CRT (cu tub) sunt din ce in ce mai putine si majoritatea ati scapat de ele in favoarea noilor tehnologii cu ecran plat. Ecranele CRT, spre deosebire de Plasma, LCD si LED, redau imaginea cu ajutorul unui tub catodic, din pricina caruia sunt grele si voluminoase.
Practic in interiorul tubului catodic se genereaza fasciculul de electroni care deviat sub actiunea campurilor produse de semnalele de studiat, ciocneste ecranul, descriind pe acesta curbele dorite.

Ecranele cu Plasma readau imaginea cu ajutorul celulelor ce contin gaze ionizate incarcate electric, celule pe care le cunoastem sub numele de lampi fluorescente; de aici si denumirea de ecran cu plasma.
Ecranele cu plasma si ecranele LCD au pus baza primelor monitoare plate aparute, dar dealungul timpului, tehnologia cu plasma a ramas in urma datorita consumului mare de energie si a greutatii.

Ecranele LCD (Liquid Cristal Display) sunt cele mai utilizate in prezent, acestea folosesc proprietatile de modulare ale cristalelor lichide si redau imagini mai clare fata de plasma si crt datorita numarului mare de pixeli (puncte). Ecranele cu cristale lichide sunt folosite pe o scara larga de produse incepand cu calculatoare de buzunar, ceasuri, telefoane, televizoare si multe altele. Tehnologia LCD a monitoarelor si televizoarelor functioneaza prin blocarea luminii; ecranele au 2 bucati de sticla polarizate intre care se afla cristalele lichide. Cele 2 bucati de sticla sunt iluminate de lampi fluorescente care le ajuta sa formeze imaginea. Lumina produsa de lampi trece prin prima bucata de sticla si in aceelasi timp curentul electric aliniaza moleculele de cristal lichid astfel incat acestea limiteaza intensitatea luminii care trece prin cea de-a 2-ua bucata de sticla.
Ecranele LED Backlight folosec tehnologia LCD, insa sunt iluminate de LED-uri in schimbul lampilor fluorescente.

Ecranele O-LED (organic light-emitting diode) beneficiaza de cea mai recenta tehnologie din domeniul ecranelor, acestea sunt alcatuite integral din LED-uri.

In articolele urmatoare vom discuta despre fiecare tehnologie in parte si vom preciza atat avantajele cat si dezavantajele acestor tehnologii.

Daca vreti sa aflati care e cea mai buna tehnologie si ce beneficii aduce, ramaneti la curent cu blogul nostru.

admin

Recent Posts

Inteligența Artificială în Crearea de Videoclipuri Realistice din Fotografiile Trecutului

Inteligența artificială (IA) a revoluționat numeroase domenii, iar unul dintre cele mai fascinante progrese recente…

22 hours ago

Asteroidul 2024 PT5: Un Nou Satelit Temporar al Pământului

Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…

2 months ago

Cum alegi smartphone-ul potrivit pentru tine

Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…

3 months ago

Cum să îți Programezi Vacanța Perfectă cu Ajutorul Tehnologiei

Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…

4 months ago

Cum să alegi camera foto potrivită

Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…

5 months ago

Ce se întâmplă când ești tras într-o gaură neagră?

NASA a creat o vizualizare imersivă folosind supercomputerul Discover, care permite utilizatorilor să experimenteze un…

7 months ago