Produse

Gaming – Topul PC-urilor Interlink

Timp de citit: 7 minutes

Cele mai bune computere de gaming sunt acelea care au un excelent raport preț-performanță. Un calculator de gaming bun te va introduce în mod direct în lumea mult dorită a jocurilor care te fascinează atât de mult. 

Deși sunt vremuri în care oferta de componente IT este destul de limitată din cauza variatelor crize care au afectat lanțurile de producție și de aprovizionare, alegerea unui calculator de gaming gata configurat sau chiar a unor modele de calculatoare refurbished de top ori, de ce nu, chiar a unui calculator second hand, poate fi o soluție excelentă din punctul de vedere al prețului dar și al performanței de care sistemul achiziționat va fi capabil o perioadă destul de mare de timp. 

În acest articol vei afla care sunt cele mai bune calculatoare de gaming cu care vei putea sa pornești la drum în speranța că producția și aprovizionarea componentelor IT își va reveni la nivelurile avute înainte de crizele care le-au afectat.  

1. Cele mai bune PC-uri de gaming Interlink – TOP 3

Fie că ești în căutarea unui calculator de gaming de buget, fie că vrei să beneficiezi de cea mai mare putere de calcul pentru ultimele titluri apărute în lumea jocurilor PC, te vom ajuta să iei cea mai bună decizie în acest scop. 

ProdusCalculator Nou Interlink G6, Intel Core i7-6700 3.40GHz, 16GB DDR4, Placa Video AMD Radeon RX 550 4GB GDDR5, 240GB SSD + 1TB HDDCalculator Nou Interlink G6, Intel Core i7-6700 3.40GHz, 16GB DDR4, Placa Video AMD Radeon RX 550 4GB GDDR5, 480GB SSDCalculator Nou Interlink G6, Intel Core i7-6700 3.40GHz, 16GB DDR4, Placa Video Nvidia Geforce GT 1030 4GB GDDR4, 240GB SSD + 1TB HDD
CaracteristiciProcesor:Intel Core i7-6700, 3.40Ghz, 8MB cache, frecvență turbo 4 GhzStocare: 240 GB SSD + 1 TB HDDMemorie: 16GB DDR4Placa video: AMD Radeon RX 550 4GB GDDR5Porturi: 6x USB 2.0, 4x Audio, 1x RJ-45, 1x HDMI, 1x DVI, 1x DisplayPortDVD-RW: da
Procesor:Intel Core i7-6700, 3.40Ghz, 8MB cache, frecvență turbo 4 GhzStocare: SSD 480 GBMemorie: 16GB DDR4Placa video:AMD Radeon RX 550 4GB GDDR5Porturi:  6x USB 2.0, 4x Audio, 1x RJ-45, 1x HDMI, 1x DVI, 1x DisplayPortDVD-RW: da
Procesor:Intel Core i7-6700, 3.40Ghz, 8MB cache, frecvență turbo 4 GhzStocare:240GB SSD + 1TB HDDMemorie:16GB DDR4Placa video:Nvidia Geforce GT 1030 4GB GDDR4Porturi:  6x USB 2.0, 4x Audio, 1x RJ-45, 1x HDMI, 1x DVIDVD-RW: da
PRO– Configurație destul de puternică pentru jocuri relativ actuale- Memorie RAM de 16 GB, DDR4- Placa video AMD cu 4GB DDR5 care poate performa chiar și în jocuri moderne– Stocarea SSD generoasă- Procesor Intel de generația 6-a capabil de performanță adecvată în jocuri- Placă video cu 4GB DDR5 destul de puternică pentru jocurile video actuale- Selecție largă de porturi– Cantitate de memorie RAM suficientă pentru jocuri- Procesor de generație a 6-a de la Intel suficient pentru gaming- Capacitate generală de stocare suficientă
CONTRA– Prețul din gama superioară- Stocarea SSD insuficientă– Prețul poate fi considerat prea mare – Prețul din gama superioară- Stocarea SSD insuficientă- Memoria plăcii video doar de generația a 4-a
VEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETUL

2. Cum să alegi calculatorul potrivit?

Achiziția unui PC de gaming de top este, desigur, o investiție care poate părea pentru foarte mulți destul de serioasă. De aceea, înainte de a face pasul către o eventuală alegere, este necesară analiza riguroasă a unei serii de factori care au un rol destul de mare în performanțele pe care calculatoarele le oferă utilizatorilor. 

Desigur, primul lucru pe care ar trebui să-l determini, este scopul pentru care îți dorești un calculator de gaming. Sigur, vrei să te joci, dar ce fel de jocuri ai în vedere? Este vorba de ultimele titluri apărute pe această piață mereu efervescentă și care îți vor solicita la maxim resursele sistemului desktop, sau este vorba de jocuri ceva mai vechi, dar în care găsești mereu plăcerea de a juca. Apoi, ar trebui să te întrebi dacă îți dorești un calculator doar pentru jocuri sau vrei să mai și lucrezi cu el pentru job sau pentru diverse proiecte pe care le ai. 

Odată stabilit scopul, este timpul să treci la analiza factorilor care vor dicta performanța sistemului pe

termen lung.

  • Placa de bază

Placa de bază este platforma la care toate componentele calculatorului sunt conectate și care asigura funcționarea lor sinergică. Este o bună idee să alegi un calculator de gaming cu o placă de bază care să permită upgrade-uri ulterioare atunci când vei dori, poate, un procesor mai puternic sau o placă video de generație mai nouă. 

  • Procesorul

Procesorul este componenta care ”motorizează” întregul calculator. Procesorul ”dă tonul” performanței întregului sistem PC și, de aceea, cu cât este mai puternic, cu atât vei avea mai mult de câștigat, atât în ceea ce privește experiența de gaming, cât și în cadrul aplicațiilor de productivitate. Desigur, cu cât te vei duce către cele mai noi generații de procesoare, cu atât prețurile vor fi mai ridicate. Procesoarele cu mai multe nuclee sunt adecvate aplicațiilor din gama editării video sau a lucrului cu mai multe programe concomitent. Jocurile, în special cele competitive, nu au, totuși, nevoie de procesoare octa-core sau de nivel superior pentru a oferi o experiență de joc adecvată, plăcile video fiind cele responsabile în special cu performanța în gaming. 

  • Placa video

Plăcile video sunt componentele către care ar trebui să se concentreze întreaga atenție a unui gamer atunci când vrea să-și achiziționeze un calculator pentru jocuri. Cele mai noi titluri de jocuri solicită o putere grafică apreciabilă pentru a obține o experiență de nivel maxim. Desigur, mai ales din cauza penuriei actuale de materii prime și de componente care se răsfrânge negativ asupra nivelului de producție al cipurilor și, în special, aș cipurilor grafice, prețurile unei plăci video de top sunt foarte ridicate, astfel că decizia de a achiziționa un computer de gaming va trebui luată și în funcție de acest aspect. O bună idee ar fi să cumperi un sistem de gaming cu o placă din gama medie acum și să faci ulterior un upgrade când piața de profil se va fi mai calmat și prețurile vor fi revenit la niveluri normale. 

  • Memoria RAM

Memoria RAM este necesară pentru asigurarea unei bune capacități de procesare. O cantitate de memorie insuficientă se traduce în faptul că procesorul va prelua o încărcare mult mai mare de procese, fapt care poate conduce la funcționarea greoaie, ceea ce nu ai dori să se întâmple în timpul unui joc. Azi, un minim necesar de memorie RAM este 8GB, dar cele mai bune PC-uri de gaming pornesc chiar de la o cantitate de 16 GB.

  • Mediul de stocare

Stocarea este necesară pentru instalarea programului de operare, a jocurilor și a celorlalte aplicații și programe de care ai nevoie. Azi, tehnologia SSD este o necesitate pentru calculatoarele de gaming. Totuși, deși prețurile unui SSD sunt mai mici față de acum câțiva ani, nevoia de spațiu pe care jocurile actuale o solicită fac necesară dotarea calculatoarelor cu medii de stocare de capacitate mare. Astfel, pentru un PC de gaming bun ar fi necesar un SSD de minim 512 GB sau chiar de 1 TB. Desigur, un sistem PC desktop permite adăugarea unuia sau mai multor medii de stocare suplimentare și se poate alege, în acest sens, chiar și un HDD de 2TB pe care îl poți folosi concomitent cu SSD-ul principal. 

3. Principalele setări grafice și pregătirea sistemului PC pentru jocuri

Chiar dacă ești deja un gamer profesionist, este întotdeauna util să ai cunoștințele necesare în privința setărilor grafice pe care le poți stabili în diverse titluri de jocuri. Înțelegerea setărilor și a efectelor pe care le produc te vor ajuta întotdeauna să reglezi aspectul vizual și să-ți îmbunătățești experiența de joc în conformitate cu capacitatea computerului de gaming.  

  • FPS

Deși nu este o setare în sine, FPS ( sau Frames Per Second) reprezintă numărul de imagini generate de placa video într-o secundă. Nu ar trebui să confunzi FPS-ul obținut în jocuri cu rata de refresh a monitorului care reprezintă numărul de împrospătări pe secundă de care este capabil un anumit display. Cu cât vei seta placa grafică să ofere imagini mai mari, mai conturate și mai plăcute din punct de vedere vizual, cu atât numărul FPS va fi mai mic. Dacă se ajunge la un număr mult prea scăzut, imaginile afișate vor fi sacadate, iar experiența de joc va fi total neplăcută. 

  • Anti-aliasing (AA)

Setarea anti-aliasing ajută la ”netezirea” pixelilor care pot apărea ca dinții unui fierăstrău pe conturul diverselor obiecte grafice redate pe ecranul monitorului. Practic, modul de lucru al acestei setări grafice constă în a oferi cadre la o rezoluție mai mare decât cea a display-ului pe care apoi le comprimă în limitele acestuia.Ultima tehnologie introdusă de Nvidia pe cele mai recente modele de plăci video, DLSS (Deep Learning Super-Sampling) oferă cele mai bune experiențe vizuale din acest punct de vedere. 

  • Anisotropic filtering (AF)

Anisotropic filtering este o opțiune grafică cu rol de a îmbunătăți în mod semnificativ calitatea texturii imaginilor afișate în jocuri cu afișare în unghiuri oblice.  

  • Driverele grafice

Driverele grafice au un rol deosebit în rularea jocurilor și oferirea unei experiențe bune de gaming. Driverele grafice sunt programe care asigura instrucțiunile și setările pentru funcționarea optimă a plăcii video. Spre deosebire de alte tipuri de drivere, driverele plăcii video ar trebui updatate ori de câte ori apare o nouă versiune a acestora deoarece vor oferi un plus de performanță în cele mai noi titluri de gaming. 

4. Întrebări și răspunsuri despre cele mai bune PC-uri de gaming

1. Ar trebui să mă orientez către un PC de gaming sau către o consolă specializată de jocuri?

În prezent diferențele de performanțe între console și PC-uri de gaming nu mai sunt atât de evidente, ambele device-uri fiind mai mult decât capabile, desigur, în funcție de componentele pe care l eînglobează, să ofere experiențe superlative de joc. Totuși, în timp ce o consolă de gaming poate fi folosită exclusiv pentru a te juca, cu un calculator de gaming poți face și o mulțime de alte activități sau chiar munci, fie ca programator, fie cu diverse alte aplicații productive. 

2. Ce este mai ieftin? Să cumperi un PC de gaming sau să construiești unul din componente cumpărate separat?

Dacă prețurile componentelor PC ar fi mai reduse, desigur, ar fi mai avantajos să-ți construiești propriul calculator de gaming. Dar, penuria de materii prime și componente care deja trenează de mai bine de doi ani aduce în prim plan oportunitatea de a obține o configurație excelentă achiziționând un sistem desktop PC de gaming cu un preț mai bun decât dacă ai căuta anumite modele de componente în mod disparat.

3. De ce ar trebui să aleg un PC de gaming în loc de un laptop de gaming?

Laptopurile de gaming devin din ce în ce mai puternice și au certe avantaje mai ales în ceea ce privește mobilitatea și portabilitatea. Nu se pot trage concluzii ferme că un PC de gaming este net superior unui laptop de gaming modern. Totuși, ar trebui să ții cont de faptul că laptopurile au posibilități limitate de upgrade mai ales în privința procesorului și a plăcii video, iar sursa unui laptop nu va egala niciodată puterea de care este capabil un PC căruia poți să-i faci upgrade la aproape orice componentă.

4. Este mai bun un PC de gaming cu un procesor octa-core decât unul cu procesor quad-core? 

Este știut faptul că procesoarele cu mai multe nuclee sunt mai performante. Desigur, azi poți alege și procesoare cu 16 nuclee dacă îți permite bugetul. Dar, mai ales în privința jocurilor competitive, procesoarele cu mai mult de patru nuclee nu aduc un plus semnificativ de performanță astfel încât să merite sacrificiul financiar. O idee mai bună este să-ți concentrezi resursele bugetare către alegerea unui model superior de placă video. 

5. De câtă memorie RAM are nevoie un PC bun?

Un calculator de gaming modern ar trebui să pornească de la o cantitate minimă de 8 GB de memorie RAM. Cantitatea optimă pentru aplicațiile și jocurile moderne actuale este chiar de 16 GB RAM.  

Razvan Damian

Recent Posts

Asteroidul 2024 PT5: Un Nou Satelit Temporar al Pământului

Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…

1 month ago

Cum alegi smartphone-ul potrivit pentru tine

Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…

2 months ago

Cum să îți Programezi Vacanța Perfectă cu Ajutorul Tehnologiei

Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…

3 months ago

Cum să alegi camera foto potrivită

Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…

5 months ago

Ce se întâmplă când ești tras într-o gaură neagră?

NASA a creat o vizualizare imersivă folosind supercomputerul Discover, care permite utilizatorilor să experimenteze un…

6 months ago

Microsoft adaugă un nou buton la tastatură

Microsoft adaugă o nouă tastă pentru PC-uri și laptopuri Windows, care va apela la un…

10 months ago