GPS-ul Galileo este un proiect al carui start a fost in anul 1999, dar din cauza faptului ca nu a functionat, s-a renuntat la el, fiind mai apoi reluat in anul 2008. Este un proiect destul de costisitor, avand in vedere ca s-au investit in acesta, undeva la 11 miliarde de dolari!
Iata cateva informatii ce v-ar putea capta atentia, despre ceea ce poate oferi GPS-ul Galileo!
Tehnologia GPS pe care o cunoastem si o utilizam in momentul de fata este a americanilor.
Insa, de acum, exista si un GPS european, supranumit GALILEO. Ei bine, si GPS-ul Galileo functioneaza dupa acelasi principiu, adica, exista un ansamblu de sateliti, ce lucreaza in mod independent, cu o conexiune la internet si transmit geolocatia si data/timpul catre Pamant, calculeaza coordonatele, si va transmit dumneavoastra locatia curenta. Un lucru ce pare simplu, dar nu este asa!
Galileo are 18 sateliti in jurul planetei, dar este mai rapid si are o acuratete mult mai mare. De exemplu, poate detecta un obiect sau o persoana cu o eroare de doar 1 metru, in schimb cel american avand o eroare de 5 metri. Se prefigureaza ca pana in anul 2020 vor mai ajunge pe orbita inca 12 sateliti, iar precizia oferita va fi in acel moment de ordinul centimetrilor!
In momentul de fata, doar un numar restrans de utilizatori, posesori ai singurului smartphone compatibil cu Galileo – modelul Aquaris X5 Plus al constructorului spaniol BQ – vor putea sa capteze noul semnal transmis de acest GPS european, dar dupa 2020 cand si ceilalti sateliti se vor alatura pe orbita, GPS GALILEO va putea sa isi ofere serviciile la nivelul intregului mapamond.
Pentru Europa este o realizare destul de mare, avand in vedere faptul ca acest proiect este unul comun. Totusi, UE nu se afla, deocamdata pe prima pozitie din acest punct de vedere, deoarece GPS-ul american, sistemul rusesc Glonass si sistemul chinez Beidou functioneaza deja la parametrii optimi. Sistemul indian IRNSS va furniza la rândul său, începând din 2017, o acoperire regională.
Spune-ne si tu parerea ta despre GPS-ul european GALILEO!
VLC media player, dezvoltat de organizația non-profit VideoLAN, este unul dintre cele mai populare programe…
Inteligența artificială (IA) a revoluționat numeroase domenii, iar unul dintre cele mai fascinante progrese recente…
Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…
Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…
Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…
Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…