Cuprins:
Procesoarele, Intel sau AMD, sunt esențiale pentru funcționarea optimă a oricărui sistem modern de calcul, fie că este vorba despre sisteme de tip office sau de sisteme complexe și puternice dedicate aplicațiilor grafice sau jocurilor.
În oricare situație te-ai afla, gamer, specialist care are nevoie de putere mare de calcul ori simplu utilizator de programe de productivitate de birou și navigare pe internet, ai la îndemână doar două opțiuni în ceea ce privește achiziția procesoarelor pentru un sistem nou sau pentru un upgrade al unor calculatoare ieftine refurbished sau second hand care pot fi alternative excelente pentru bugete ceva mai mici. Aceste două opțiuni sunt procesoarele fabricate de Intel și de AMD, despre care vei afla mai multe detalii în acest articol.
Fie că este vorba de procesoare pentru laptopuri, fie despre cele care motorizeaza sistemele de tip desktop achiziția acestei componente esențiale împarte piața consumatorilor în două tabele sensibil egale: cea a fanilor Intel și cea a fanilor AMD.
Istoria celor două mari branduri se pierde în timp în epoca apariției primelor calculatoare. Ambele companii au pornit, inițial, cu platforma x86 – o arhitectură standard de fabricație a procesoarelor chiar și în ziua de astăzi. Totuși, AMD a fost prima companie care a făcut trecerea la platforma și arhitectura pe 64 de biți și a preluat conducerea pentru bună perioadă de timp. Intel a revenit și a punctat cu noile procesoare Core i5 și Core i7 care au devansat cu mult, din punctul de vedere al performanțelor, procesoarele AMD care, în schimb, au lăsat liberă opțiunea overclocking-ului pentru entuziaștii care nu se temeau să-și tureze procesoarele la frecvențe superioare față de de cele prevăzute în specificațiile tehnice.
Totuși, dominația Intel asupra AMD a durat până la apariția, în 2017, a primelor serii de procesoare Ryzen cu care AMD a egalat și uneori a depășit distanța care separa de mulți ani cei doi giganți.
În mod tradițional, Intel s-a poziționat ca un brand premium, iar AMD ca o soluție de buget. Aceste caracteristici inițiale au continuat să domine ansamblul competiției între cei doi producători de cipuri. Chiar și când a reușit să atingă sau să depășească performanțele Intel, AMD a preferat să-și păstreze politica agresivă de preț.
În afara bătăliei continue a prețurilor există câteva aspecte totuși care te-ar putea determina să optezi pentru unul sau altul dintre cele două branduri de procesoare.
Procesoarele AMD sunt recunoscute pentru capabilitățile grafice pe care le încorporează, astfel că ele sunt urmărite în special de cei care au gamingul ca principală preferință atunci când vor să cumpere un laptop sau un calculator de tip desktop. În plus, procesoarele moderne ale AMD, în special gama Ryzen cu toate seriile sale, sunt renumite prin faptul că nu se încălzesc foarte ușor și au un consum de energie destul de mic. Aceste caracteristici sunt cu atât mai importante în special în privința cipurilor destinate laptopurilor, unde grafica integrată în procesor este suficientă chiar și pentru un gamer ocazional, fără a mai avea nevoie de o placă video dedicată. În fine, prețul este un factor destul de important care face ca procesoarele AMD să fie preferate deoarece compania se străduiește să se mențină mereu în spatele concurentului Intel din acest punct de vedere.
Procesoarele Intel beneficiază de peste 50 de ani de experiență în producerea de cipuri, Intel fiind un furnizor preferat pentru branduri de renume precum Apple, HP, Dell, Lenovo, etc. Dacă alegi Intel vei beneficia în primul rând de o performanță sporită în domeniul aplicațiilor de productivitate – adică aproape toate programele folosite pentru a munci cu un calculator vor beneficia de optimizarea specială a acestor cipuri. De asemenea, Intel este un brand de procesoare recunoscute pentru fiabilitate, iar performanța acestora, cel puțin pentru ultimele modele apărute pe piață, este una care egalează și uneori depășește versiuni similare ale AMD. Desigur, cele mai avansate procesoare de la Intel sunt ceva mai scumpe, dar gama Intel Core este construită astfel încât să ofere rapoarte bune între preț și performanță.
În concluzie, alegerea între AMD și Intel pentru motorizarea sistemului tău desktop PC sau laptop ține în special de trei factori: bugetul disponibil, scopul pentru care va fi utilizat în mod majoritar device-ul și, nu în ultimul rând, preferința personală.
PRODUSE RECOMANDATE
Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…
Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…
Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…
Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…
NASA a creat o vizualizare imersivă folosind supercomputerul Discover, care permite utilizatorilor să experimenteze un…
Microsoft adaugă o nouă tastă pentru PC-uri și laptopuri Windows, care va apela la un…