Diverse

Placa de bază componente. Descoperă ce conține placa de bază și ce rol are fiecare element!

Timp de citit: 3 minutes

Placa de bază este una dintre cele mai importante piese din angrenajul unui computer. Vorbim despre o piesă hardware care are rolul de a face legătura între toate elementele ce fac posibilă funcționarea în condiții de maximă a eficiență a unui computer. Piesele precum plăcuțele de memorie RAM, hard disk-ul sau chiar procesorul au nevoie de un teren comun pe care să joace în echipă.

Iar acest teren este reprezentat de celebrul motherboard, așa cum este denumită placa de bază în limba engleză. Există placă de bază componente numeroase, însă sunt și variante care se rezumă doar ala piesele de bază. Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei putea descoperi care sunt componentele plăcii de bază și ce caracteristici are placa de bază a unui computer.

1. Caracteristici placa de bază. Ce definește o astfel de componentă

Înainte de a afla care sunt elementele care alcătuiesc o placă de bază, trebuie să știi mai multe despre caracteristicile care influențează calitatea unei astfel de componente. Există foarte mulți pasionați de computere care vor să își alcătuiască pe cont propriu, de la zero, o configurație cât mai performantă.

Dacă te afli în această situație, dar și dacă pur și simplu îți dorești să investești în calculatoare sau laptopuri, este necesar să știi cum poți face cea mai bună alegere, în funcție de caracteristicile plăcii de bază. Astfel, elementele care definesc calitatea unei plăci de bază sunt:

  • Dimensiune – sunt multe variante de dimensiune pe care le poate avea o placă de bază. Acest factor influențează posibilitățile de adăugare a unor anumite componente, la nivelul configurației PC-ului. Există plăci de bază mai mici, de tip mATX, special create pentru computerele dedicate activităților simple, precum browsing sau vizionare de clipuri video. Plăcile de bază de dimensiuni mari, precum cele de tip ATX, permit montarea unor procesoare, plăci video sau hard disk-uri puternice;
  • Producător – și producătorii din zona echipamentelor hardware pot face o diferență semnificativă. Pe măsură ce ești disponibil să investești mai mult în această componentă, vei descoperi plăci de bază tot mai bune, de la producători precum Intel, Dell sau HP;
  • Platformă – este important ca placa de bază pe care o utilizezi să poată găzdui procesorul pe care dorești să îl montezi. Alege placa de bază în așa fel încât ea să aibă un socket care să poată primi procesorul pe care vrei să îl incluzi în configurația ta.

2. Placa de bază componente. Modelul obișnuit de placă de bază

Acum că știi care sunt elementele care definesc o placă de bază, este momentul să afli și care sunt principalele componente de placă de bază. Iată ce conține placa de bază:

  1. Socket – așa cum ai aflat anterior, este foarte important ca placa de bază să fie compatibilă cu procesorul pe care dorești să îl utilizezi pe configurația ta. Socket-ul este elementul pe care se montează toate microprocesoarele de pe computere. Singura excepție este reprezentată de cele care sunt lipite direct de placă. Socket-urile cele mai comune sunt de tip PGA (Pin Grid Array – inițiază contact prin pin-urile procesorului) și LGA (Land Grid Array – inițiază contact prin pin-uri proprii).
  2. Sloturi de expansiune – sunt spațiile în care se montează toate piesele de tip hardware care formează angrenajul unui computer. Este vorba despre plăci video, memorie RAM și altele.
  3. Chipset – este interfața care are rolul de a conecta procesorul, memoria RAM și alte componente periferice. Altfel spus, prin chipset procesorul comunică cu toate celelalte componente.
  4. Conectori și porturi – cu ajutorul lor se pot conecta perifericele la placa de bază și, implicit, pot schimba date cu întreg ansamblul computerului. Este important de știut că prin conectori se limentează cu electricitate placa grafică, memoria RAM, microprocesorul și orice altă componentă hardware inclusă în mecanism.

Acestea sunt componentele plăcii de bază pe care orice motherboard trebuie să le conțină, pentru a putea funcționa în mod corect și productiv. Investiția într-o placă de bază de calitate este una importantă. Doar cu ajutorul unei baze solide vor putea componentele hardware pe care le alegi pentru PC-ul sau laptopul tău să funcționeze așa cum trebuie. Pe Interlink.ro poți identifica o mulțime de soluții de plăci de bază, pe care le poți achiziționa separat. Tot la noi găsești și configurații gata puse la punct, din care trebuie doar să o alegi pe cea potrivită nevoilor tale.

Dumitrel

Recent Posts

Inteligența Artificială în Crearea de Videoclipuri Realistice din Fotografiile Trecutului

Inteligența artificială (IA) a revoluționat numeroase domenii, iar unul dintre cele mai fascinante progrese recente…

4 weeks ago

Asteroidul 2024 PT5: Un Nou Satelit Temporar al Pământului

Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…

3 months ago

Cum alegi smartphone-ul potrivit pentru tine

Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…

4 months ago

Cum să îți Programezi Vacanța Perfectă cu Ajutorul Tehnologiei

Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…

5 months ago

Cum să alegi camera foto potrivită

Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…

6 months ago

Ce se întâmplă când ești tras într-o gaură neagră?

NASA a creat o vizualizare imersivă folosind supercomputerul Discover, care permite utilizatorilor să experimenteze un…

8 months ago