Cuprins:
Una dintre cele mai importante piese din angrenajul unui sistem computerizat, procesorul a reprezentat întotdeauna un element de interes pentru pasionații de acest domeniu. Complexitatea procesoarelor, dar mai ales permanenta lor evoluție către cifre tot mai impresionante și performanțe pe măsură au atras mereu atenția pasionaților de calculatoare. Inclusiv marile companii din domeniul IT și-au arătat dintotdeauna interesul pentru a studia procesoarele și pentru a găsi metode și tehnologii prin care să le facă să evolueze și mai mult.
Printre cele mai importante companii care au ca obiect de activitate și dezvoltarea de procesoare se regăsește Intel. Compania americană este un adevărat pionier în domeniu. Procesorul Intel este cunoscut în întreaga lume și este o variantă pe care o poți întâlni oricând, pe orice configurație îți iese în cale. În același timp, dacă ești interesat de procesoare Intel, trebuie să cunoști foarte bine istoricul pe care îl au acestea. Sunt foarte multe generații de procesoare Intel, fiecare cu specificul său.
Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei putea afla ce spune despre diverse calculatoare și laptopuri faptul că utilizează un procesor Intel. De asemenea, vei descoperi care este cea mai comună clasificare de procesoare Intel și ce particularități au cele mai bune procesoare Intel.
Înainte de a analiza în detaliu modelele de procesoare pe care compania Intel le-a propus de-a lungul anilor, este foarte importantă înțelegerea conceptului de procesor. De asemenea, este importantă și analiza istoricului general al firmei din Statele Unite ale Americii.
Procesorul reprezintă un dispozitiv din categoria pieselor hardware. Acesta se utilizează ca parte esențială din orice sistem computerizat. Dimensiunile procesorului sunt reduse, însă mecanismele în baza căruia funcționează îi permit să realizeze și să susțină procese impresionante.
Procesorul funcționează în baza unui set de instrucțiuni primit de la utilizator. Cu ajutorul instrucțiunilor, procesorul gestionează resursele puse la dispoziție de ansamblul din care face parte pentru a efectua operațiuni pe surse externe de date. Astfel, procesorul este coordonatorul unui computer.
El are un rol central, determinant și face legătira între toate funcțiile și componentele calculatorului. Procesorul ajută la gestionarea eficientă a instrucțiunilor și datelor necesare sistemului de operare, dar și aplicațiilor folosite de către utilizator. El interpretează, controlează, execută și prelucrează date dintre cele mai complexe.
Compania Intel – Scurt istoric
Compania Intel este o corporație originară din Statele Unite ale Americii. Istoria sa a început în anul 1968, atunci când firma a fost înființată de către Robert Noyce, Gordon Moore și Andrew Grove. Domeniul tehnologic al computerelor se afla încă în perioada de început, astfel că americanii au avut ocazia să vină cu o serie importantă de inovații.
Intel a inventat o mulțime de tehnologii care încă sunt extrem de populare în întreaga lume. De pildă, procesoarele de tip X86 au fost inventate de către Intel. Tot Intel a lansat si primele memorii DRAM și SRAM. Primul microprocesor creat de către Intel datează din anul 1971.
Însă primul adevărat boom al procesoarelor Intel a fost înregistrat în anii 90. Atunci, Intel a lansat procesoarele din gama Pentium. Pe parcursul anilor, Intel a devenit cel mai important producător de procesoare din întreaga lume. În prezent, compania este una uriașă la nivel global și continuă să lanseze modele performante de procesoare.
Clasificarea procesoarelor Intel
Istoria procesoarelor Intel a început odată cu cea a întregii companii. Însă perioada de dinaintea anilor 90 a fost una în care americanii s-au axat mai degrabă pe producerea de componente destinate computerelor utilizate în scopuri industriale sau științifice. Odată cu expansiunea sistemelor computerizate și cu disponibilitatea lor și pentru utilizatorii casnici, Intel a început să producă în mod intens astfel de piese.
Înainte de anul 1993, Intel a lansat modelele Intel 4004, Intel 8008, Intel 8085, Intel 8086, Intel 8088, Intel 80286, Intel 80386, Intel 80486 și Intel Celeron. În 1993, însă, avea să înceapă era Pentium. Primele procesoare din gama Intel Pentium aveau frecvențe reduse, care începeau de la 60 MHz.
Până în 2005, s-au lansat Pentium I, II, III, M și 4. În 2005, apărea procesorul Intel Pentium D, care avea în dotare două nuclee. Toate variantele lansate până în acel moment dispuneau de un singur nucleu. Procesorul Pentium D / Extreme Edition dispunea de tehnologia dual-core. Aceasta era cea care permitea procesorului să ruleze un număr mare de aplicații, în același timp.
În 2006, Intel lansa prima generație de procesoare Intel Core. Au urmat Intel Pentium Dual-Core, Itanium, Xenon, Pentium 5, Intel Core 2, Intel Atome și Intel StrongARM. Apoi, pe baza generațiilor de Intel Core, americanii au lansat celebra linie Core i. Din aceasta fac parte procesoarele Core i3, i5, i7 și i9.
Chiar dacă celebra serie a i-urilor deține supremația, din punct de vedere al performanțelor oferite, Intel rămâne în istorie și prin intermediul seriei Pentium. Procesoarele din această gamă continuă să fie printre cele mai populare de pe piață.
Din punct de vedere al performanțelor pe care le pot oferi acestea, un top procesoare Intel nu are cum să nu includă modelele din seria Core i. În același timp, merită salutat și rolul important pe care le-au avut procesoarele Celerom, Atom și Xeon în industrie. De altfel, acestea au în continuare un impact foarte important. Pentru a putea afla mai multe despre procesoare Intel Core și alte variante, vom trata fiecare categorie în mod separat.
Intel Celeron, Atom și Xeon
Inter Celeron face parte din această grupă specială de trei generații de procesoare Intel foarte importante pentru industria IT. Primul procesor din gama Intel Celeron a fost lansat în 1998. Viteza acestuia era de doar 266 MHz. Procesoarele din gama Celeron continuă să evolueze și există și astăzi în forme mult mai avansate. Cele mai performante au o viteză de 3.6 GHz și pot dispune chiar și de două nuclee.
Procesoarele de tipul Intel Atom s-au lansat în 2008 și ofereau o viteză de 800 MHz. Dimensiunile sale foarte reduse au impresionat dintotdeauna și au facilitat utilizarea acestui tip de procesor inclusiv pe laptopuri și alte echipamente de dimensiuni reduse. Modelele recente de procesoare Intel Atom oferă viteze de până la 2,13 GHz. Se folosesc inclusiv pentru smartphone-uri și tablete.
Intel Xeon a fost lansat în urmă cu aproape 25 de ani și a fost un adevărat deschizător de drumuri pentru sistemele moderne, ultraperformante. Viteza inițială de 400 MHz s-a transformat și a ajuns, în prezent, până la 4.4 GHz. Procesoarele Intel Xeon pot avea inclusiv 15 nuclee și se folosesc pentru celebrele modele de computere produse de Apple, seria Mac Pro.
Intel Core i3, i5, i7, i9
O altă categorie importantă de procesoare Intel este reprezentată de seria Core i. Aceasta este una definitorie pentru întreaga industrie. Procesoarele din această gamă sunt cele mai utilizate în întreaga lume. În prezent, seria i-urilor a ajuns la a zecea generație. Istoria generației Core i a început în 2006, atunci când a fost lansat procesorul Core 2.
Au apărut, ulterior, Intel Core i3, i5, i7 și i9. Foarte mulți utilizatori se întreabă care este originea denumirilor. Deși încă există mitul conform căruia cifra de după i ar indica numărul nucleelor, adevărul este cu totul altul. De fapt, Intel acordă calificative cipurilor, în funcție de performanțele pe care acesta le va putea oferi.
În mod natural, cele mai performante procesoare din această serie sunt cele apărute recent. Seria i9 este cea mai nou lansată și garantează performanțe și viteze remarcabile. Intel Core i9 este a 12-a generașie de procesoare Intel Core. Procesoarele din această categorie au până la 16 nuclee și pot atinge viteze de 5,20 GHz.
Intel multi-core
Pentru a înțelege mai bine cum ajunge să aibă un procesor Intel caracteristici specifice, este necesară clarificarea noțiunii de nuclee. Nucleele sunt părți componente ale unui procesor care au câte o sarcină. Astfel, cu cât ai mai multe nuclee, cu atât procesoarele pot să îndeplinească cu succes mai multe sarcini.
Procesoarele din gama Intel Core i3 au fost lansate special pentru sistemele computerizate standard, deoarece garantează stabilitate. Ele sunt procesoare dual-core cu viteze de până la 3,7 GHz. Acest lucru le transformă în soluții de calitate, dar accesibile din punct de vedere financiar.
În cazul procesoarelor din gama Intel Core i5, care sunt cele mai importante la nivel internaționale deoarece se regăsesc pe cele mai multe configurații de laptop sau PC, se utilizează de regulă configurații quad-core. Acest lucru presupune utilizarea a patru nuclee.
Intel Core i7 sunt procesoare care funcționează tot în baza tehnologiei Quad-Core, la fel ca i5. Acestea garantează viteze de la 1,6 GHz, așa cum era modelul lansat inițial în 2007, până la 4,4 GHz, cum este cazul versiunilor apărute recent.
În ceea ce privește alte variante de procesoare și numere de nuclee, trebuie punctat că există versiunile dual-core, quad core, hexa-core și octa-core. Adică procesoare cu două, patru, șase și opt nuclee. Recent, însă, au apărut și procesoare Intel cu 12, 15 și chiar 16 nuclee, așa cum este cazul celor mai noi variante de procesoare Intel Core i9.
Cea de-a 12-a generație de procesoare Intel a fost lansată la finalul anului 2021. Mai exact, compania americană a lansat nu mai puțin de 60 de procesoare și peste 500 de modele. Acestea au rolul de a satisface nevoile și preferințele și celor mai pretențioși consumatori.
Procesorul Intel Core i9-12900K a fost vedeta acestei lansări, deoarece el este considerat a fi cel mai performant procesor destinat gamingului. Procesoarele din această gamă ajung la viteze de până la 5,20 GHz. Acest lucru este posibil prin intermediul sistemului turbo-boost din dotarea componentelor.
Procesoarele din ultima generație propusă de Intel au până la 16 nuclee și 24 de threaduri. Ele oferă performanțe așa cum nu s-au mai întâlnit în industria IT. Procesoarele oferă performanțe care pot fi scalate de la 9 până la 125 de wați. Acest lucru le face să fie compatibile cu toate variantele de PC și laptop. De la ultra-slim, până la stații de lucru de tip desktop.
Nu doar pentru gameri sunt potrivite aceste procesoare ultra-moderne și performante de la Intel, ci și pentru creatorii de conținut. Editorii video și foto vor fi încântați de ceea ce pot obține în urma utilizării unui procesor de ultimă generație, de la Intel. Americanii garantează performanțe mult mai bune decât cele din precedenta generație. De pildă, performanțele de editare foto și video sunt cu 36%, respectiv 32% mai rapide.
În plus, performanța de modelare 3D este cu 37% mai rapidă, conform producătorului, în vreme ce redarea video cu mai multe cadre se poate face cu o viteză cu 100% mai mare decât cea garantată de generația precedentă de procesoare.
Revenind la celebrul procesor cu 16 nuclee și 24 de threaduri, respectiv Intel Core i9-12900K, acesta a fost testat cu vigilență, pentru a i se putea atribui rolul de cel mai performant procesor de gaming. Au fost luate ca reper jocurile Troy: A Total War Saga, Hitman 3 și Far Cry 63. Rezultatele au fost impresionante. Noul procesor Intel a oferit creșteri de FPS cu 25%, 28% și 23% pentru cele trei jocuri.
Așadar, cel mai nou și cel mai performant procesor de la Intel este procesorul Intel Core i9-12900K, piesă dezvoltată special pentru pasionații de gaming. În același timp, Intel oferă în continuare variante de top și pentru utilizatorii interesați de creare de conținut, precum și pentru cei care nu vor decât să utilizeze calculatorul pentru browsing.
Stabilitatea, viteza și rezistența în timp sunt aspectele care continuă să recomande procesoarele Intel ca fiind soluția de încredere pentru orice proprietar de stație PC sau laptop. În oferta disponibilă pe Interlink.ro, poți descoperi o mulțime de calculatoare și laptopuri noi sau laptopuri refurbished care au în dotare procesoare performante, marca Intel. Alege să investești în calitatea și prestigiul companiei americane și bucură-te de sisteme care funcționează rapid și în condiții de stabilitate maximă!
PRODUSE RECOMANDATE
Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…
Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…
Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…
Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…
NASA a creat o vizualizare imersivă folosind supercomputerul Discover, care permite utilizatorilor să experimenteze un…
Microsoft adaugă o nouă tastă pentru PC-uri și laptopuri Windows, care va apela la un…