Cuprins:
După cum știm cu toții, SSD-ul este, adesea, folosit pentru a stoca date, dar se cunoaște și faptul că există diferite tipuri de SSD? Dacă nu știi, atunci ar fi bine să citești acest articol cu atenție. Cu ajutorul informațiilor oferite de acest articol, vei fi introdus celor 5 tipuri de SSD. În plus, dacă dorești să faci o migrare a sistemului de operare pe SSD, parcurgerea acestui articol ar putea fi o alegere bună.
Ce este SSD? Aceasta este prescurtarea pentru unitatea SSD, care este folosită pentru stocarea datelor. În comparație cu unitatea electromecanică, SSD-urile au, în general, o rezistență mai puternică la șocuri fizice, funcționează silențios și au un timp de acces mai rapid și o latență mai mică.
Acestea pot folosi interfețe HDD și factori de formă tradiționali sau pot folosi interfețe și factori de formă mai noi, pentru a profita de avantajele specifice ale memoriei flash în SSD-uri. Interfețele tradiționale (cum ar fi SATA și SAS) și factorii de formă standard pentru HDD permit ca acest tip de SSD să fie utilizat ca înlocuitor pentru HDD în computere și alte dispozitive. SSD constă dintr-o unitate de control, o unitate de stocare (cip NAND Flash sau cip DRAM), o unitate cache (sau buffer) opțională și o interfață. Cele cinci tipuri sunt:
În mod normal, SSD-urile pot fi clasificate pe baza a doi factori: cip de memorie și interfață. În acest articol, vei fi introdus mai multor tipuri diferite, bazate pe interfață.
Vorbind despre tipurile de SSD, SATA este cel mai comun tip. Ca tip de interfață de conectare, SATA (Serial ATA) este utilizat de SSD pentru a comunica datele cu sistemul. Dacă deții un SSD SATA, poți garanta aproape că poate fi folosit cu orice computer desktop sau laptop pe care îl deții acum – chiar dacă acel computer are zece ani. SATA, în sine, are un grad de viteză și vei vedea SATA 2 și SATA 3 în orice SSD considerat pentru utilizare, numit „SATA II”/“SATA 3Gbps” sau, respectiv, „SATA III”/“SATA 6Gbps”. Acestea indică rata maximă posibilă de transfer de date a unității, cu condiția ca unitatea să fie instalată într-un PC cu o interfață SATA care acceptă același standard. În prezent, SATA 3.0 este cea mai versatilă formă, cu o viteză teoretică de transfer de 6Gb/s (750MB/s). Dar, deoarece va apărea o suprasarcină fizică la codificarea datelor care urmează să fie transferate, viteza reală de transfer este de 4,8 Gb/s (600 MB/s).
SSD PCIe este unul dintre tipurile de hard disk-uri SSD. SSD PCIe se referă la o unitate conectată la un sistem computerizat, folosind o interfață PCIe. PCIe a devenit o nouă modalitate de a crește viteza unităților cu stare solidă (SSD) către servere și dispozitive de stocare. PCI Express, abreviat oficial ca PCIe sau PCI-e, este prescurtarea pentru Peripheral Component Interconnect Express. Ca standard de magistrală de extindere a computerului de mare viteză, PCIe poate înlocui standardele mai vechi PCI, PCI-X și AGP. În plus, PCIe este o interfață comună a plăcii de bază pentru plăcile grafice de computer, hard disk, SSD, Wi-Fi și conexiunea hardware Ethernet.
M.2 aparține, de asemenea, unuia dintre tipurile de SSD. A fost cunoscut anterior ca NGFF (Next Generation Form Factor). SSD-urile M.2 sunt plăci de circuite mici, care conțin memorie flash și cipuri de control, mai degrabă decât dispozitive în formă de placă care conțin aceste cipuri. Forma M.2 este asemănătoare cu cea a memoriei RAM, dar este mult mai mică și a devenit o configurație standard la computerele notebook ultra-subțiri, dar le vei găsi și pe multe plăci de bază desktop. Multe plăci de bază high-end au chiar două sau mai multe sloturi M.2, astfel încât să poți rula SSD-ul M.2 în RAID. Dimensiunea M.2 este variată, de obicei de 80 de mm, 60 de mm sau 42 de mm lungime, 22 de mm lățime, cu cipuri NAND pe una sau ambele părți. Îl poți distinge prin cele patru sau cinci cifre din nume. Primele două cifre reprezintă lățimea, iar celelalte două cifre reprezintă lungimea. Cea mai comună dimensiune este marcată ca M.2 Type-2280. Deși laptopurile sunt, de obicei, disponibile doar într-o singură dimensiune, multe plăci de bază desktop au puncte de fixare care pot fi folosite pentru unități mai lungi sau mai scurte.
În ceea ce privește tipurile de Solid State Drive, trebuie menționat U.2. Un SSD U.2 este un SSD cu o interfață U.2. U.2 (cunoscut anterior ca SFF-8639) este un standard de interfață definit de SSD Form Factor Working Group (SFFWG). U.2 este dezvoltat pentru piața întreprinderilor și își propune să fie compatibil cu standardele de interfață PCI-E, SATA, SATA-E și SAS. SSD-urile U.2 arată ca hard disk-urile SATA tradiționale, dar folosesc un conector diferit și trimit date prin interfața rapidă PCIe și sunt, de obicei, mai groși decât hard disk-urile și SSD-urile de 6,35 cm.
Diferite tipuri de SSD posedă interfețe diferite. NVMe este un SSD cu o interfață NVMe. NVM Express (NVMe) este prescurtarea de la Non-Volatile Memory Host Controller Interface Specification (NVMHCIS). Este o specificație de interfață a dispozitivului logic deschis pentru accesarea mediilor de stocare nevolatile conectate prin magistrala PCI Express (PCIe). NVM Express permite hardware-ului și software-ului gazdă să profite din plin de paralelismul posibil în SSD-urile moderne. Ca rezultat, în comparație cu interfața anterioară a dispozitivului logic, NVM Express reduce supraîncărcarea I/O și aduce diverse îmbunătățiri ale performanței, inclusiv cozi lungi de comenzi multiple și latență redusă.
Așadar, tipul de solid state drive pe care ar trebui să-l utilizezi depinde de dispozitivul tău. Pentru computere, verifică placa de bază și află ce fel de sloturi ai. Dispozitive diferite vor accepta diferite tipuri de unități. Dacă ești un gamer și dorești să-ți optimizezi PC-ul pentru jocuri, probabil că vei obține SSD-ul PCIe datorită interfeței mai rapide. Jocurile tale vor porni și vor funcționa mai repede dacă sunt instalate pe un SSD decât pe un hard disk tradițional. Gamerii au nevoie de o unitate de computer care să poată accesa datele foarte rapid. În plus, dacă ai jucat vreodată jocuri în general, vei ști că acestea conțin cantități mari de date, cum ar fi audio, grafică de înaltă rezoluție și multe altele, ajungând uneori până la mai mult de 100 GB de date. Doar descărcarea jocului nu reprezintă toate datele pe care le păstrează jocul. Când joci, datele sunt, de asemenea, stocate. Ori de câte ori gamerul crește nivelul într-un joc, datele sunt stocate. Ori de câte ori gamerul interacționează cu un alt gamer, datele sunt stocate. De fiecare dată când gamerul începe o altă misiune, datele sunt stocate.
Datele se notează pentru orice. Dacă jocul tău durează două până la trei minute pentru a se încărca de pe HDD, gândește-te cât de repede va dura dacă a fost pe un SSD. Cu cât jocul durează mai mult să se încarce, cu atât jocul tău va fi mai perturbat. Pentru performanțe de zi cu zi, care nu necesită transfer de viteză de date de mare intensitate, poți obține unul SATA.
Există încă HDD-urile tradiționale pe care le poți folosi pentru a-ți stoca datele. Pur și simplu nu se va transfera la fel de repede și probabil va ocupa mai multă viață a bateriei. Reține că unitățile care au o capacitate de stocare mai mică au mai puține module de memorie și vor avea, la rândul lor, performanțe mai lente. HDD-urile sunt, în general, pentru cei care doresc să stocheze o mulțime de imagini și videoclipuri vechi pe care nu vor trebui să le verifice.
În ceea ce privește dacă datele tale vor fi corupte, transferul depinde de lizibilitatea unității. De obicei, SSD-urile sunt mai fiabile, deoarece nu au nevoie de piese mobile pentru a funcționa, în timp ce HDD-urile trebuie să-ți scrie datele pe un disc, riscând astfel șansa de corupere a datelor. Prețurile pentru unitățile SSD au scăzut dramatic de-a lungul anilor, astfel încât să poți face upgrade la unul fără probleme; trebuie doar să te asiguri că dispozitivul este compatibil cu unitatea.
PRODUSE RECOMANDATE
VLC media player, dezvoltat de organizația non-profit VideoLAN, este unul dintre cele mai populare programe…
Inteligența artificială (IA) a revoluționat numeroase domenii, iar unul dintre cele mai fascinante progrese recente…
Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…
Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…
Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…
Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…