Categories: Tutoriale

Tipuri de memorie RAM!

Timp de citit: 2 minutes

In articolul de astazi o sa va explicam care sunt diferentele intre memoriile RAM si de ce trebuie sa alegeti cu atentie tipul de memorie in functie de necesitatile dumneavoastra.
O sa incepem cu tipurile de Memorie RAM pentru computere:

In general, calculatoarele folosesc memorie RAM Non ECC Unbuffered. Exista si cateva mici exceptii in cazul statiilor grafice, insa in mare parte intalnim 4 tipuri de memorie pentru calculator:

1. Memorii SDRAM – au un numar de 164 de pini si 2 crestaturi in partea de jos. Acestea nu pot fi conectate in nici un alt slot decat SDRAM.

2. Memorii DDR (DDR1) – au un numar de 184 de pini si o singura crestatura in partea de jos. Aceste memorii se pot conecta numai in sloturi DDR1.

3. Memorii DDR2 – au un numar de 240 de pini si o singura crestatura in partea de jos. Crestatura este asezata diferit fata de DDR1 si DDR3, astfel acest tip de memorie este compatibila doar cu slotul DDR2.

4. Memorii DDR3 – au un numar de 240 de pini si o singura crestatura in partea de jos. Crestatura este asezata diferit fata de DDR1 si DDR2 astfel incat, aceste memorii sa se potriveasca numai in slotul DDR3.

Crestaturile si numarul de pini ai memoriilor le permit acestora sa se potriveasca intr-un singur tip de slot, deasemenea acestea sunt o masura de siguranta pentru a nu fi incurcate si/sau asezate invers intr-un alt slot. Nici una din memorii nu se potriveste intr-un alt slot, in afara de cel destinat, indiferent de pozitia sa.
In general, memoriile Non ECC (unbuffered) au 8 chipuri pe fiecare parte si pot fi single sided sau double sided (chipuri pe o parte / chipuri pe amble parti).
Tineti minte ca memoriile RAM pentru servere nu se potrivesc pe majoritatea computerelor. Memoriile RAM pentru servere sunt ECC Registred, iar cele pentru calculatoare sunt in mare parte Non-ECC si Non-Registred.

Memoriile RAM pentru laptopuri – sunt Non-ECC Unbuffered si se numesc SODIMM. Dimensiunile acestora sunt cam jumatate din memoriile RAM pentru calculatoare si servere. SODIMM-urile intalnite cel mai frecvent sunt de 4 tipuri:

1. Memorii SDRAM – au un numar de 144 pini

2. Memorii DDR (DDR1) – au un numar de 200 pini

3. Memorii DDR2 – au un numar de 200 pini

4. Memorii DDR3 – au un numar de 204 pini

Toate aceste memorii au o singura crestatura si nici una din memorii nu se potriveste intr-un alt slot, in afara de cel destinat, indiferent de pozitia sa.

Memoriile RAM pentru servere – pot fi ECC Registred (buffered), ECC Unregistred (unbuffered) sau ECC Fully Buffered. La fel ca la laptopuri si calculatoare, memoriile pentru servere pot fi DDR1, DDR2 sau DDR3. Diferentele dintre acestea sunt numarul de pini, chipurile si crestatura din partea de jos. Nu intam foarte mult in detalii deoarece sunt multe de explicat in ceea ce privesc memoriile pentru servere, in cazul in care sunteti interesati de memoriile pentru servere va rugam sa ne la sati un comentariu la acest articol si vom face un articol special pentru acestea.

admin

Recent Posts

Inteligența Artificială în Crearea de Videoclipuri Realistice din Fotografiile Trecutului

Inteligența artificială (IA) a revoluționat numeroase domenii, iar unul dintre cele mai fascinante progrese recente…

1 month ago

Asteroidul 2024 PT5: Un Nou Satelit Temporar al Pământului

Într-un eveniment rar și fascinant, Pământul va avea un nou satelit temporar începând cu 29…

3 months ago

Cum alegi smartphone-ul potrivit pentru tine

Alegerea unui smartphone poate fi o sarcină dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile…

4 months ago

Cum să îți Programezi Vacanța Perfectă cu Ajutorul Tehnologiei

Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plăcută și lipsită de stres atunci când folosești…

5 months ago

Cum să alegi camera foto potrivită

Alegerea camerei foto potrivite pentru nevoile și preferințele personale poate fi o provocare, având în…

7 months ago

Ce se întâmplă când ești tras într-o gaură neagră?

NASA a creat o vizualizare imersivă folosind supercomputerul Discover, care permite utilizatorilor să experimenteze un…

8 months ago