Cele mai importante caracteristici ale unui monitor

Cele mai importante caracteristici ale unui monitor

Timp de citit: 3 minutes

1. Ce monitor mi se potrivește?

Aceasta este o întrebare pe care mulți cumpărători și-au pus-o, indiferent de scopul utilizării acestuia. Fie că sunteți gamer, casual user, designer grafic sau vă trebuie un monitor pentru muncă la birou, aveți de ales dintre multe modele, atât noi, cât și second hand sau refurbished. Fiecare display are o mulțime de caracteristici care pot părea complicate pentru un cumpărător fără experiență în domeniu. În acest articol, vom explica, pe scurt, ce înseamnă cele mai importante specificații ale monitoarelor.

1.1 Diagonala

Măsurată, de obicei, în inchi (17, 21.5, 22, 23.8, 27, etc.), aceasta se referă la mărimea display-ului; pentru a converti aproximativ în centimetri, puteți înmulți numărul menționat cu 2.5 (un monitor de 24 de inchi are o diagonală de aproximativ 60 cm).

1.2 Rezoluția

Reprezintă numărul de pixeli folosiți de monitor pentru afișarea imaginilor. O rezoluție de 1600 x 1050 înseamnă că display-ul redă fiecare imagine folosind 1600 pixeli pe orizontală și 1050 pe verticală. În general, cu cât rezoluția este mai mare, cu atât imaginea este mai clară. Când o imagine folosește o rezoluție prea mică în raport cu diagonala monitorului, aceasta apare “blurată” sau “pixelată”. O rezoluție foarte des întâlnită în zilele noastre este 1920 x 1080 (sau Full HD).

2. Tipul de display

2.1 TN (Twisted Nematic)

Este cea mai veche tehnologie folosită pentru monitoarele plate și cea mai răspândită. Ca atare, monitoarele TN sunt, de multe ori, mai ieftine decât cele IPS sau VA. Sunt cele mai rapide din privința timpului de răspuns, dar au unghiuri de vizibilitate reduse (imaginea diferă semnificativ dacă vă uitați la ecran dintr-o poziție laterală sau verticală), iar calitatea culorilor nu este ideală.

2.2 IPS (In Plane Switching)

În general, este cea mai bună tehnologie pentru acuratețea culorilor și unghiuri de vizibilitate. Timpul de răspuns este apropiat de panoul TN, dar mai încet, iar contrastul este bun.

2.3 VA (Vertical Alignment)

Are cel mai bun contrast și reproducerea nuanțelor de negru este cea mai precisă, dar timpul de răspuns este mai mare față de primele două tehnologii, iar claritatea celorlalte culori este mai slabă decât la IPS.

3. Timpul de răspuns

În termeni simpli, este intervalul de timp necesar unui pixel pentru a-și schimba culoarea și se măsoară în milisecunde. Monitoarele de gaming, au, de obicei, un timp de răspuns mai mic decât cele destinate activităților office sau media. Dacă timpul de răspuns al unui monitor este prea mare, poate apărea fenomenul de ghosting.

4. Refresh Rate

Rata de împrospătare a imaginii, măsurată în Hz. Pe scurt, câte cadre (frames) poate afișa un monitor într-o secundă. În general, monitoarele cu refresh rate mare sunt preferate pentru activitățile de gaming.

5. Categorii de utilizatori

Dacă încă nu știți exact ce vă trebuie, am creat 3 categorii de utilizatori, pentru a vă ajuta cu viitoarea dumneavoastră achiziție.

5.1 Office/Media sau Casual User

Dacă folosiți calculatorul în principal pentru web browsing, suita Office, aplicații simple sau doar vizionați seriale și filme, puteți opta pentru orice tip de display, dintre cele prezentate. Timpul de răspuns și refresh rate-ul nu vă afectează, iar dumneavoastră vă puteți concentra pe mărimea diagonalei și rezoluție, în funcție de buget. Pentru o experiență bună de vizionare, ar trebui să optați pentru o rezoluție mare (Full HD, QHD sau chiar 4K – UltraHD), cu o diagonală pe măsură – 24 de inchi sau mai mare. Dacă folosiți puțin PC-ul, vă puteți rezuma și la o diagonală mai mică (20 – 22 inchi).

5.2 Gaming

În cazul în care gaming-ul este activitatea dvs. preferată de relaxare, aveți câteva lucruri de ținut în minte. Dacă jucați in principal jocuri de tip shooter (Valorant, CS GO, etc.), sau alte jocuri competitive (League of Legends, DotA, etc.), monitoarele TN cu rezoluție Full HD sau mai joasă sunt de preferat, pentru că sunt cele mai rapide, într-un buget scăzut. Monitoarele gaming IPS sunt o opțiune bună, dar, în general, costă mai mult. Suportând cu ușurință refresh rates de până la 240Hz, ambele oferă un avantaj de fluiditate și viteză jucătorilor ce le folosesc. În cazul în care preferați jocuri de tip single player, RPG, racing, story, etc., care nu necesită timp de reacție mic și se axează mai mult pe calitatea imaginii, puteți opta pentru un monitor IPS sau VA cu refresh rate de 60 de Hz, pentru o mai bună reproducere a culorilor.

5.3 Uz Profesional

Pentru domeniul grafic (editare video, design, fotografie, etc.), majoritatea utilizatorilor preferă monitoarele de tip IPS, cu rezoluții mari (Full HD, QHD, 4K), pentru calitatea imaginii și acuratețea culorilor. Timpul de răspuns și refresh rate-ul nu contează în majoritatea cazurilor, iar pentru cele mai fine detalii, puteți opta și pentru o diagonală mare.

Ce tip de monitor vă atrage? Ne puteți spune în secțiunea de comentarii!

PRODUSE RECOMANDATE

Leave a Reply