5G este o tehnologie de telecomunicatii mobile, ce va revolutiona multe lucruri legate de accesarea internetului, nu numai de pe calculatoare, telefoane etc., dar si de pe o gama larga de alte dispozitive.
In primul rand aducem in discutie ce este tehnologia 5G si ce reprezinta aceasta.
5G se raporteaza la cea de-a 5-a generatie a standardelor de telecomunicatie mobila. In prezent aceasta este inca in stadiu de dezvoltare, iar principalele companii ce investesc in aceasta tehnologie sunt Samsung, Nokia, Huawei sau Ericsson.
Se presupune ca tehnologia 5G ar urma sa fie lansata cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarna din Coreea de Sud in anul 2018!
Caracteristici utile de stiut despre ceea ce va aduce nou 5G in comparatie cu 4G.
Mai jos sunt prezentate 5 caracteristici ce ti-ar putea starni interesul in legatura cu tehnologia 5G:
1). Evident, viteza de transfer va fi una mult mai mare pentru 5G in comparatie cu 4G.
In prezent 4G ofera o limita maxima de viteza de pana la 1 Gbps, dar aceasta in conditii de mediu riguroase. In practica viteza 4G atinge pana la 250 Mbps.
5G va creste substantial viteza de transfer, aceasta ajungand la 10 Gbps, iar conform unor producatori viteza poate ajunge chiar pana la 50 Gbps, in conditii normale.
Deci o crestere a vitezei de 40 de ori comparativ cu viteza practica a 4G de 250 de Mbps – iar viteza se poate duce chiar la peste 200 de ori! Mai mult, 5G Innovation Centre a atins, in conditii de test, viteza de 1 Tbps!
2). Pretul 5G va fi intr-o prima faza unul destul de ridicat!
Tehnologia 5G va necesita o infrastructura corespunzatoare pentru a fi implementata si dezvoltata, si trebuie tinut cont de asemenea si de mentenanta si extinderea ariei de acoperire pentru semnal!
Insa odata ce 5G va avea o arie suficient de mare de acoperire si un numar de utilizatori ridicat, costurile se vor diminua si vor deveni mult mai acceptabile pentru multi utilizatori.
3). Nu discutam numai despre viteza ci si despre IoT sau Internet of Things.
Ce este IoT? Acest concept defineste o suma de obiecte ce sunt conectate intre ele cu ajutorul retelelor locale, prin Bluetooth, Wi-Fi, sau a retelelor globale – INTERNET. Obiectele pot fi dispozitive medicale, smartphone-uri, imprimante etc., orice obiect ce are incorporate capacitati de comunicare.
5G reprezinta asadar o solutie prin care se pun fundamentele unui standard capabil de a permite conectarea unui număr mult mai mare de dispozitive, lucru ce va sustine nevoia de aparatura inteligenta pentru utilizatori.
4). Latenta va fi mult mai scazuta!
Intai sa definim latenta! Latenta este timpul necesar ca datele transmise sa ajunga de la sursa la destinatie. Cu cat aceasta este mai scazuta cu atat interactiunea dintre comunicari se face mai repede.
Latenta 5G va fi 1 ms, ceea ce inseamna ca pe langa latenta 4G, este de 50 de ori mai mica, iar pe langa cea a 3G de 100 de ori!!!
5). Va dura ceva vreme pana ce tehnologia 5G va deveni o realitate pentru un utilizator obisnuit.
Dupa cum am spus si mai sus 5G va lua nastere abia in 2018. Insa pentru utilizatorii din Europa, tehnologia 5G va aparea nu inainte de anul 2020, insa si atunci intr-o faza incipienta.
Indiferent insa de data oficiala la care va fi lansata tehnologia 5G va mai dura pana cand aceasta va fi o obisnuinta pentru utilizatorul obisnuit.
Ce va insemna in viitor 5G?
Intai de toate, vitezele cu care vei descarca vor fi extrem de mari, lucru care in urma cu o decada ar fi parut ceva extrem de fantezist. Vei putea de asemenea sa initiezi conferinte HD, sau sa vezi in timp real un film 3D de pe tableta, smartphone etc.
Apoi poti conecta o gama foarte mare de dispozitive pe care le vei putea controla intr-un mod centralizat de la distanta. Mașinile care se conduc singure, aparatele inteligente interconectate într-o locuință (casă inteligentă) etc. nu ar fi posibile fără existența unei tehnologii globale precum 5G, sau o alta care să ofere acces la internet la viteze foarte mari și pentru un număr mare de dispozitive.
Ultima dar nu cea din urma, 5G reprezintă un progres semnificativ, care duce către o nouă etapă, multe dintre tehnologiile existente în prezent, dar mai ales, permite inovarea unor noi aparate, mașini, dispozitive și tehnologii.
Tu ce parere ai despre 5G?